Finanțatorul Adrian Mititelu a declarat, joi, agenției MEDIAFAX, că Federația Română de Fotbal nu a câștigat deocamdată litigiul cu FC Universitatea Craiova privind dezafilierea, în urma deciziei ICCJ, deoarece acțiunea pe fond se va judeca la Tribunalul București.
„La ICCJ nu s-a judecat pe fond, federația nu a câștigat deocamdată nimic. Este vorba despre o excepție a inadmisibilității. Instanța a decis că nu este un act administrativ, ci un act civil și că nu este de competența secției de contencios administrativ. Acum acțiunea pe fond va merge la Tribunalul București și acolo se va uni cu penalul”, a explicat finanțatorul FC Universitatea Craiova.
Mititelu susține că fapta penală a membrilor Comitetului Executiv al FRF nu rezidă din votul prin care au decis excluderea provizorie a grupării oltene, ci din faptul că nu au oferit dreptul la apărare clubului Universitatea Craiova și i-au declarat liberi de contract pe jucătorii acestuia. „Cei de la federație asta nu înțeleg, fapta penală nu este că au votat în Comitetul Executiv (n.r. – excluderea provizorie a FC Universitatea Craiova), ci faptul că au pus în aplicare decizia fără a ne oferi căi de atac. Nu ne-au dat dreptul la apărare și apoi au dat liber jucătorilor Universității să plece la alte echipe”, a precizat Adrian Mititelu.
Gruparea FC Universitatea Craiova rămâne dezafiliată, a decis, joi, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care a admis contestația Federației Române de Fotbal față de hotărârea în acest proces, de anulare a excluderii provizorii a clubului oltean, luată anterior de Curtea de Apel București.
Federația Română de Fotbal anunța, în 20 iulie 2011, că gruparea FC Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federației, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv până când măsura va fi validată de Adunarea Generală a FRF.
În 14 mai 2012, gruparea FC Universitatea Craiova SA, condusă de Adrian Mititelu, a fost exclusă din Federația Română de Fotbal, în cadrul Adunării Generală a FRF.
Mititelu a contestat excluderea provizorie, iar Curtea de Apel București a admis, la 25 iunie 2012, cererea FC Universitatea Craiova de anulare a dezafilierii clubului din 20 iulie 2011, hotărâtă de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal.
FRF a făcut recurs la ICCJ la acesată decizie și a obținut câștig de cauză.
Decizia din 2011 a Comitetului Executiv al FRF a intrat în atenția procurorilor DNA, în urma plângerii penale depuse de gruparea Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Clubul oltean a cerut începerea urmăririi penale față de membrii Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea Universității Craiova din FRF, acuzându-i de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
La jumătatea lunii iunie 2013, fostul președinte al FRF Mircea Sandu și fostul președinte al LPF Dumitru Dragomi, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție în dosarul dezafilierii Universității Craiova. Sandu și Dragomir au fost acuzați de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, folosire a influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite și infracțiunea de sustragere de sub sechestru. În același dosar au fost trimise în judecată instituțiile conduse de cei doi, respectiv FRF și LPF, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și infracțiunea de sustragere de sub sechestru, dar și ceilalți membri ai Comitetului Executiv al FRF.
Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o ședință a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club „U” Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor.
Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federației Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului Executiv al FRF, susțin procurorii. „Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic și pe susținerile celor doi reprezentanții ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. La baza acuzațiilor formulate împotriva S.C. Fotbal Club U Craiova S.A au stat o serie de acțiuni civile intentate de club fostului antrenor și manager, acțiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federației, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpați drept încălcare gravă a statutului. Deși măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federației Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011”, se arăta în materialul DNA.
Procurorii susțin că, la 25 iunie 2012, printr-o sentință civilă, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecințe iremediabile din punct de vedere material și al activității sportive, care se perpetuează în timp”.
În rechizitoriu s-a precizat că, urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club „U” Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club și jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar aceștia au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea în condițiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenței unor obligații față de bugetul statului.
„Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. și totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei”, au adăugat procurorii anticorupție, menționând că suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Dosarul este pe rolul Judecătoriei Sectorului 2, procesul începând în septembrie 2013.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER